sâmbătă, 3 mai 2014

Cu cât e mai mare Credința, cu atât e mai mare și ispita... da, simt asta și eforturile sunt pe diverse planuri, inclusiv iertarea celor care nu au idee prin ce treci tu din unele puncte de vedere, în schimb, cât de mult te eliberezi și prin iertarea atâtor oameni întru a-i vedea oameni...

marți, 29 aprilie 2014

Întâlnire cu poetul ieșean Cristian Bodnărescu


       la Clubul de Comuniune Spirituală „PODURI DE DOR”, fondat          și moderat de jurnalista Diana Lungu-Zlatan


Publicul de pe ambele maluri ale Prutului este invitat să descopere sau să redescopere creația și personalitatea polivalentă a poetului Cristian Bodnărescu, la serata literat-muzicală care îi va fi consacrată joi, 15 mai 2014, ora 16:00. Evenimentul va avea loc în cadrul Clubului de Comuniune Spirituală „PODURI DE DOR” de la Biblioteca Națională a  R. Moldova.
Copii de vârstă fragedă, elevi, studenți și artiști profesioniști vor declama și vor interpreta vocal-instrumental, creații lirice semnate de protagonistul întâlnirii, care, la rândul său, va prezenta un recital de versuri proprii, relevă poeta și jurnalista Diana Lungu-Zlatan, fondatoarea și moderatoarea clubului.
Potrivit ei, alte surprize ale serii, vor fi  proiecții ale materialelor video conținând poeme reprezentative pentru opera bodnăresciană sau crâmpeie de emisiuni despre succesele  poetului invitat.
Acțiunea este inclusă de conducerea Uniunii Scriitorilor, în Programul Festivalului Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, preconizat pentru perioada 15-18 mai.
Serata se va desfășura sub egida artinfinit.md, primul portal de promovare a artei și culturii în Moldova.
Printre partenerii de la Chișinău, ai evenimentului, vor fi: Uniunea Scriitorilor din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, emisiunea Bună Dimineața de la postul public național TV Moldova 1, revista Viața Ta, Radio Național FM.
Parteneri din România - Zidul Media Grup, Club XXl- Nasul TV, Gandacul de Colorado, Singur Media Grup, Nationalist si Salonul Literar.

 Clubul de Comuniune Spirituală „PODURI DE DOR” a fost inaugurat la 14 iunie 2013.


Floriile – Sărbătoare cu oaspeți generoși, la Rezina

sau 

Cum „Flacăra Speranței” a surprins al 15-lea raion vizitat(un reportaj scris de Diana Zlatan)

Atmosferă de familie în echipa creată ad-hoc de conducerea Asociației de caritate „Flacăra Speranței”, pentru a merge la Rezina, cu donații și un concert de binefacere. Distanța Chișinău-Rezina „s-a topit” uluitor de repede, grație bucuriei acestei echipe de a se simți iar împreună și cu gânduri luminoase, realizând cu inima deschisă, o nouă acțiune inițiată și organizată de neobosita președintă, Doamna Valentina Patraș. 
În salonul microbuzului, a puput fi amplasată și o instalație voluminoasă - mașina de cusut pentru profesioniști, cu tot cu masă. Dacă Asociația tot și-a propus să ajute prin fapte concrete, o nouă organizație din orașul Rezina, păi deja sunt uitate toate eforturile de a identifica și a obține prețiosul obiect de menaj, cu numeroase operații. Important este că a reușit ideea și acuși-acuși, donația va fi transmisă femeilor de la Asociația „Lacrima”, pe care o va conduce Doamna Valentina Ciubotaru, profesoară de limba și literatura română la Liceul Rezina. Și pentru că gestul vine din suflet, oaspeții s-au îngrijit să le asigure noilor prieteni o reală bucurie a utilizării mașinii de cusut, asigurându-le și ustensilele necesare pentru prima perioadă de utilizare, precum și ațe de diverse culori. 
În portbagaj, stau ticsiți zeci de saci cu ajutor umanitar, preponderent haine, care își așteaptă folosirea cu grijă, de lume nevoiașă din satele raionului Rezina.
Când să ajungă echipa la Liceu, se conturează o glumă în virtutea frumoasei dispoziții, pare-se, că întâmpinarea va fi cu pâine și sare. Și ce credeți? Era adevărul: o domniță drăguță le-a oferit tuturor oaspeților o pâine de culoarea Soarelui și cu aromă de neuitat... mmm... că gustos le-a mai părut acest cutremurător, deși tradițional, semn al ospitalității și căldurii sufletești. Bucățile, fiind împletite cu măiestrie, se desprindeau ușor și, transmiteau bucuria gazdelor de a-și admira noii prieteni susținători și chiar ocrotitori.
Deși era zi de duminică, liceul era plin de copii, dornici să preia secretele origami, ale desenului pe sticlă și ale giuvaiergiei, în cadrul master klass-ului oferit de „Flacăra Speranței”. Profesoară le-a fost vicepreședinta Asociației, poeta Zinaida Ambroci, asistată de discipola sa Alina Moroșanu de la Chișinău. Domnița s-a descurcat de minune în noul ei rol de pedagog, deși în prealabil, avuse emoții câteva zile la rând. Se vede că au înaripat-o abilitățile ucenicilor din Rezina, care prindeau din zbor noile cunoștințe și realizau cu ușurință tot lanțul de operații. Acum și ei vor reuși să-și câștige un ban al lor, confecționând obiecte frumoase, inclusiv bijuterii de mai mare dragul: cercei jucăuși cochet, brățări de cuconițe, mărgele de prințesă... ce mai! Căci cumpărători se vor găsi neapărat, doar este știut proverbul„Tot omul umblă după frumos”.
E-hei, d-apoi concertul de la Casa de Cultură din centrul orașului Rezina... să vedeți bucurie! Păi dacă au sosit artiști mari de la capitală! O surpriză minunată a fost revederea cu pământeanul drag, talentatul muzician D-l Saveliu Cojocaru, fotografia căruia este amplasată la loc de cinste în holul încăpător al acestui frumos și grandios edificiu al culturii și artei.
Au savurat rezinenii, pe viu și o vedetă adorată de la emisiunea „Bună Dimineața” de la postul public național TV Moldova 1, permanent inspirata D-na Gutiera Prodan. Cum le reușește pe toate, rămâne o enigmă pentru toți – să conducă Departamentul Programe Matinale TV, să prezinte emisiuni, să modereze toate concertele Asociației, să gestioneze, în comun cu feciorul, revista de succes „Viața Ta”, să creeze măiestrit zeci de picturi în ulei, să desfășoare și expoziții ale lucrărilor sale... ei, vedeți că se poate! Probabil, cheia este sufletul frumos, aflat în continuu zbucium creator... 
Frumoasa moderatoare anunță aflarea în premieră, la Rezina, a echipei Asociației „Flacăra Speranței”. Este al 15-lea raion în care a ajuns cu surprize, această organizație de caritate. Preambulul rostit de Gutiera Prodan este „Bine faci, bine găsești”. Făcând o faptă dezinteresat, te așteaptă beneficii înzecite, a accentuat prezentatoarea. 
Să ne lăsăm deci purtați pe valurile armoniilor muzicale! Tonul concertului, l-a dat cu brio, interpreta de muzică populară Viorica Ciubotaru, prin cântecul prepascal, acompaniindu-se la cobză. Aplauzele izbucnite au solicitat și alte melodii din repertoriul dulcei artiste, care a delectat publicul și cu o piesă pe versurile patriotice ale Galinei Furdui:
Am o țară ca o floare,
Cum nu are fiecare,
Ca o mare sărbătoare –
Țara lui Ștefan cel Mare!
Ne-ntâlnim în Casa Mare,
Tot cu pâine și cu sare...
Alte cântece însoțite de aplauze, și zâmbete de revelație, au venit din lumina sufletului cantautorului Viorel Mahu, care le-a urat localnicilor să se bucure de frumoase întâlniri cu cei dragi, la apropiatele Sărbători Pascale și să fie apreciați conform meritelor.
Moderatoarea a adus la cunoștința spectatorilor că, în hol, sunt expuse spre vânzare, obiecte de artizanat confecționate de copii cu disabilități. La aceste stand-uri, puteau fi achiziționate și CD-uri cu melodiile lui Viorel Mahu și ale Vioricăi Ciubotaru. În acest caz, drept cadou, era oferită câte o revistă „Viața Ta”.
Și copiii care le aduceau flori artiștilor în scenă, se alegeau cu câte un număr al publicației respective.
Având flori albe la ureche și la cosiță, purtând un costum național ornat cu o delicată horboțică, Rodica Druță-Hămuraru a încântat și prin redarea profundă a filozofiei de viață care marchează compozițiile sale muzicale.
Blonda interpretă de muzică ușoară Mireia, a acentuat retoric visul multora dintre noi, de a simți cu palpitație, un „zbor de primăvară până la Soare, spre Paradis”. 
Primăvară, primăvară, 
Nu vreau speranțele să moară!, 
mai cânta artista, cu referire la o despărțire produsă „prea dur și neînțelegător”... Și cu celebra „Du-mă-n țara doinelor”, Mireia a făcut ravagii prin sufletele celor prezenți. 
Beneficiile comuniunii omului cu meleagul natal, cu pitorescul cadru natural au fost accentuate și de moderatoare, care a elucidat unele aspecte ale filozofiei de viață descoperite de ea în India. Adresându-te împlinit elementelor cosmice și ale florei :„Bună dimineața, Soare!”, „Bună dimineața, copac!”, „Bună dimineața, frunză!”, simți că te umpli din Univers cu o energie colosală, a specificat Gutiera Prodan.
Și dorul acesta, dor arzător de baștină, cu toate colțișoarele ei de Rai, atât de scumpe sufletului, l-a evocat prin piese cutremurătoare, cantautorul Saveliu Cojocaru, în fața pământenilor săi. S-a născut la Biciușca, i-a consacrat și un cântec acestui sat. Dar se consideră mai mult saharnean. Și pentru că a sosit încoace, multă lume din cel de-al doilea sat iubit, unde este și cetățean de onoare, a interpretat compoziția sa de suflet „Spre Saharna”:
Uite, iar nu pot veni acasă,
Uite, iar mă frâng de dor,
Spre Saharna, spre Saharna,
Zboară dorul meu pribeag...
Cu lacrimi în ochi, artistul a primit flori aduse din grădina dorului, de consătenii săi, iar directoarea gimnaziului, la fel cu ochii înlăcrimați, i-a făcut invitația publică pentru 1 septembrie, la această instituție care-l așteaptă cu mult drag.
Bunătatea și caritatea fiind însușiri comune numeroșilor membri ai Asociației „Flacăra Speranței, este explicabilă invitația făcută compozitorului de a evolua la concerte prin raioane și, respectiv, bucuria sa de a se antrena în aceste acțiuni nobile. Căci, cântă, Saveliu Cojocaru, în melodia lansată acum câțiva ani, tot în această scenă:
Dar eu sânt așa cum sânt,
Să fac bine pe pământ,
Să vă cânt, să vă vorbesc,
Toată lumea să iubesc!
Conexiunea profund spirituală a dominat și luarea de rămas bun cu pământenii săi: „ Unde este cântec, acolo e sărbătoare”, a notat maestrul, care ne îndeamnă să păstrăm lumina cântecului în suflet. După ce a fost inundat de aplauze și exclamații de „Bravo”, ca toți oaspeții, de altfel, mărturisirea sa de final a fost: „Noi, artiștii, avem nevoie de aplauzele dvs, acestea servindu-ne drept „baterii”, pentru ca noi să scriem, să vă cântăm și să aducem lumină în viața dvs!”
Da, o întâlnire de suflet cum mai rar se întâmplă... Și, surprinzător, ea a fost organizată într-un termen incredibil de redus: câteva zile. Firește, dacă există gând bun și dorință, Cerul ajută. Așa s-a făcut că primarul de Rezina, Mihail Ciubotaru, a demonstrat receptivitate la inițiativa președintei asociației, Valentina Patraș, care a muncit, la fel, în calitate de primar, timp de 17 ani, în com. Grătiești a mun. Chișinău. A fost imediat desemnată drept coorganizator local, rol pe care l-a îndeplinit operativ și cu succes, D-na Tatiana Golub, specialist pentru problemele tinerilor, la Primăria frumosului oraș-gazdă.
„D-na Valentina Patraș nu-și găsește liniștea, dacă vede un om mai trist. Îi suntem recunoscători pentru cântecele de neuitat și darurile oferite dezinteresat, localnicilor, de Florii”, a remarcat Mihail Ciubotaru. „Mulțumim pământeanului Saveliu Cojocaru, tuturor artiștilor, jurnalistei Gutiera Prodan, cărora le adresăm cele mai frumoase urări. Și, precum a cântat Viorica Cibotaru, să ne ducem crucea cu demnitate”, a adăugat primarul.
Printre destinatarii ajutoarelor umanitare, menționăm: Centrul de plasament pentru copii, căruia i-au revenit covorașe; Azilul de bătrâni, unde au fost transmise și haine noi, și haine uzate. Saci cu ajutoare, preponderent obiecte de vestimentație, au fost repartizate, prin intermediul asistenților sociali, persoanelor din categorii socialmente vulnerabile, din comuna Echimăuți (primar – Igor Marco), Saharna (primar – Mariana Macrii), Cuizăuca (primar – Ion Țurcanu).
D-na Valentina Patraș a recunoscut că o copleșesc emoții de o intensitate maximă, revăzându-și, iată, colegii de proiecte sociale, pe care ea le-a realizat pe vremuri, în această zonă. I-a îmbrățișat cu drag și le-a dat asigurări că va reveni cu noi surprize ca semn de prietenie și atașament sufletesc. Iar de pe urma concertelor cu vedete, vor beneficia și numeroase persoane cu afecțiuni grave, cu nevoi speciale, precum și oameni de creație, celebritatea și gloria de cândva a cărora ne obligă fie și elementar ca pe simpli cetățeni, să le faclităm cât de cât, viața deloc dulce de bătrâni singuratici și cuminți...
Dumnezeu ne ocrotește cu „aripa” sa, prin susținerea morală și materială, acordată de „Flacăra Speranței”, astfel a început discursul său metaforic și captivant, fondatoarea noii Asociații „Lacrima”, D-na Valentina Ciubotaru. Oratoarea a menționat și bucuria de a o vedea în familia-prietenă, pe cea care ne zice, de la ecranul televizorului, „Bună Dimineața” cu verticalitate. La rândul său, D-na Gutiera Prodan a oferit autografe tuturor solicitanților și a accentuat disponibilitatea echipei de creație pe care o conduce, de a merge în diverse localități din raion, pentru a realiza subiecte impresionante.
Iată și durerea despărțirii, când abia gazdele și oaspeții s-au înfrățit... Oricum, odată stabilită colaborarea, vor urma neapărat, noi și noi ocazii de schimbare în comun, a mentalității inerte, de mobilizare a societății prin exemple pozitive, de armonie și Iubire, cu Binecuvântarea lui Dumnezeu!

Iată și reportajul video, realizat de echipa TV Elita Rezina:
http://www.tvelita.md/rezina/stiri/item/3070-concert-de-caritate-la-rezina.html




luni, 28 aprilie 2014



Viscolind visul

Visele sunt ale mele,
iar tu nu ești nici al tău,
doar ne-am rătăcit prin ele,
ca să mă trezesc în hău...

Visele pot fi curate,
nu și răni de neiertat;
dacă arzi pentru dreptate,
nu condamni ce ai trădat.

Visele nasc împlinirea,
nu te lasă fără foc,
iar de vei visa Iubirea,
să nu-mi faci, din nou, un loc.

_ Diana Zlatan _ 28 aprilie 2014 _ 22:48_