joi, 8 ianuarie 2015


Șocant: Frunza provine de la ...floare! Argumentele „te-nfioară”!



(„Incizie imperfectă” „cu pretenție de” știre „perfectă”, simulată  „cu inima fierbinte și mintea rece”, de poeta și jurnalista Diana Zlatan-Ciugureanu din Chișinău )

O frunză a fost depistată drept formă evoluată în timp, a unei flori, demonstrează un studiu publicat recent în orașul Onești, județul Bacău, România.
Autoarea, Dr. Mariana Bendou conchide că frunza supusă investigațiilor „a fost o floare cu miros îmbătător”, fără a preciza, însă, durata metamorfozei sau perioada cercetărilor efectuate. Astfel, startul temporal admis al procesului de evoluție este rezumat la sintagma „mult mai demult”.
Savanta recunoaște caracterul neordinar al mostrei de specie selectate, precizând: „aceasta nu e doar o frunză oarecare” sau: „și te-nfioară de fragilitatea ei”.
Floarea ca premisă a transformării descoperite este de asemenea, un exemplar distinct, cu specificarea că aceasta „nu a fost o floare oarecare”
Recenziile publicate în debutul cărții, salută noua perspectivă de abordare, din lucrarea respectivă, intitulată „aceasta nu e doar o frunză”.
Cercetătorul Daniel Dăian din Hunedoara, bunăoară, recomandă călduros aceasta și celelalte scrieri, semnate de Mariana Bendou sau de colegul Daniel Cruștin, în calitate de coautori ai noii apariții editoriale „în-opt-are”. Cartea „ar putea să fie o incizie imperfectă într-un cuvânt perfect”, argumentează Daniel Dăian.
Dan Hașdean din Atena descoperă, la rândul său, „lumea fără reguli, fără norme”, a Marianei Bendou, reliefată „simplu și complicat în același timp”. El explică originalitatea autoarei în a transcende lumea, prin preocuparea sa de subiectul „etern al iubirii”.
„Bendou prețuiește (...) ADN-ul metaforei, geometria Euclidiană a visării” și „trăiește cu inima revelația inversă din dureroasa exaltare a neiubirii”, notează Cătălin Pilipăuțeanu din Berlin, cu referire la noua carte de versuri (iată că ați și aflat – descoperirea șocantă este exclusiv poetică!).
Mariana Bendou este președinta și fondatoarea Asociației Clubul „EXPRESIA IDEII” din orașul Onești. Unul dintre obiectivele centrale ale acestei organizații, este promovarea creațiiei literar-artistice. A inițiat și a lansat, în 2014, Festivalul „Călător prin stele”, prilejuit de sărbătorirea zilei naşterii poetului Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii Naţionale.

  • Diana Zlatan-Ciugureanu Vă mulțumesc mult pentru apreciere! Vă ador și sufletul, și creația, căci sunt inseparabile și armonizează fericit!
    2 ore · Îmi place · 1
  • Diana Zlatan-Ciugureanu Paradisiace flori, ca prietenia cu Dvs, Vă mulțumesc!
    2 ore · Îmi place · 1
  • Mariana Bendou Poezia in cauza(cu multumiri Magicianului!): 
    aceasta nu e doar o frunzã
    aceasta nu e doar o frunzã
    oarecare
    acesta frunzã a fost mult mai
    demult
    o floare
    îi spuse magicianul pe un ton
    uşor
    a fost o floare cu miros
    îmbãtãtor
    pãstreaz-o, dacã vrei, la
    tine-n amintire
    ori agãțatã-n cuiul din
    privire
    şi te-nfioarã de fragilitatea
    ei
    nu te grãbi s-o lepezi fãrã
    de temei!
    poate a fost a dragostei neprihãnitã
    înflorire 
    o chintesențã de parfum şi de
    amãgire
    poate a fost o ultimã petalã
    ce s-a pãstrat pe tija goalã
    cu încãpãțânare
    cu ardoare… 
    nãdãjduind în ultima
    înseninare…
    primeşte frunza ; nu a fost o
    floare oarecare
    (Mariana Bendou)
  • Diana Zlatan-Ciugureanu Felicitări și mulțumiri pentru cadoul minunat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu